Inca-sjamanen van Qeros uit Peru Viering Zomerzonnewende met Feest van Plejaden

Kanexia Baarn

Met Doña Marquesa

Viering van de Zomerzonnewende

In combinatie met

Het Feest van de Plejaden

Met Despacho en Vuurceremonie

Woensdag 21 juni 2017 

Het Feest van de Plejaden
Dit is wel het meest belangrijke feest wat de Qeros en de Inca’s jaarlijks vieren.
En uniek dat we dit nu met Doña Marquesa in Nederland mogen ervaren. Ieder jaar in de nacht van 23 op 24 juni vieren de Q’eros het feit dat de Plejaden weer zichtbaar worden. De Plejaden zijn heel belangrijk in de Inca mythologie. Het is volgens de Inca’s de plek waar wij vandaan komen en ook weer naar terugkeren als wij ons leven als mens op Moeder Aarde beëindigen. Venus, Paya Chaska, begeleidt ons daarbij. Voor de Q’éros zijn de Plejaden dus de plek van onze voorouders maar ook van onze nakomelingen. .

dona Marquesa nw

 

Ons midzomerfeest op Inca-wijze met het Feest van de Plejaden
We hebben de unieke kans om het Feest van de Plejaden samen te vieren met Dona Marquesa.
De avond gaan we feestelijk starten met een gezamenlijke maaltijd, hopelijk in de tuin bij mooi weer.
Wij zullen allemaal onze mesa’s openen, maken samen een speciale Plejaden-despacho die we tijdens een mooie ceremonie aan het vuur gaan offeren, we ontvangen een mesa-blessing van Dona Marquesa en gaan samen de vernieuwende energie van de Plejaden ontvangen.
Uiteraard verbinden we ons ook met de Zon want op 21 juni is de Zomerzonnewende. Deze dag vieren we dus ook de langste dag van het jaar, het Midzomerfeest, waarbij de zon op haar hoogste punt staat.
Dona Marquesa gaat bij de vuurceremonie traditionele Quecha-liedjes zingen.
Verder leert zij ons een dansje dat tijdens de feesten in Qeros wordt uitgevoerd.
En uiteraard gaan we ook allen samen drummen en zingen.

zomer-zonnewende-2013

 

De Q’éros en het Feest van de Plejaden
Ieder jaar in de nacht van 23 op 24 Juni vieren de Q’eros het feit dat de Plejaden weer zichtbaar worden. In de periode daarvoor zijn ze namelijk een periode van ongeveer 6 weken achter de Zon en zijn ze vanaf de Aarde niet zichtbaar.

Dit verschijnsel is ook in Nederland te zien. Voor zonsopkomst, verschijnen de Plejaden in juni aan de horizon aan de oostelijke hemel vanaf ca 3.00 uur.

Plejaden
Plejaden

 

De Plejaden, door de Q’ eros Mama Coto genoemd, zijn heel belangrijk in de Inca mythologie. Het is volgens de Inca’s de plek waar wij vandaan komen en ook weer naar terugkeren als wij ons leven als mens op Moeder Aarde beëindigen. Zo is het dus de plek van onze voorouders maar ook van onze nakomelingen.

Peru ligt op het zuidelijk halfrond en terwijl wij de zomerzonnewende, de langste dag, vieren op 20, 21 of 22  juni, is het daar dan de winterzonnewende met de langste nacht van het jaar.
Terwijl men in Cusco, Peru, op 24 juni ‘Inti Raymi’, het feest van de Zon heel grootst wordt gevierd, staat deze nacht en volgende dag in de Q’ero-gemeenschappen geheel in het teken van Mama Coto.

Inti Raymi, Cusco, PeruInti Raymi, Cusco, Peru

Men gaat naar een “Waka”, of “Huaca”, een heilige plek. De mesa’s, de medicijnbundels, worden geopend en een offer wordt gemaakt speciaal voor de Plejaden. En als zij aan de hemel verschijnen viert iedereen de hernieuwde verbinding met de familie. Dit wordt dan ook letterlijk het feest van de vernieuwde energie. Vernieuwde energie voor ons altaar, onze mesa en vernieuwde energie voor onszelf.

2014_Zomerzonnewende_vuurschaal met bloemen

 

Neem alles wat je achter wilt laten mee voor het vuur en laad jezelf en je belangrijke objecten op in deze warme, vernieuwde energie.

 

plejaden_kanexia_sjamanisme

 

Ook de Maori van Nieuw Zeeland, evenals vele andere Polynesische volkeren, vieren het Feest van de Plejaden. Ook zij vieren een nieuw begin.
De Maori noemen het Matariki.  

What is Matariki?

Matariki is the Māori name for the star cluster known as the Pleiades. Traditionally for Māori when it appeared just before dawn in late May or early June, it signalled the start of the Māori New Year. For some tribes, the rising of Puanga (Rigel in Orion) signals the start of the New Year. In the early 2000s Te Taura Whiri i te Reo Māori (Māori Language Commission), the Ministry of Education and the Museum of New Zealand Te Papa Tongarewa, became involved in the revival of Matariki celebrations.

When is Matariki?

Different tribes celebrated Matariki at different times. For some it was when Matariki rose in May/June. For others it was celebrated at the first new moon, or full moon, following the rising of Matariki. In the 21st century it is the new moon following the rising of Matariki that signals the New Year.

Matariki is due to begin on 25 June in 2017

Stonehenge, Engeland
Stonehenge, Engeland

Praktische informatie
Datum: Woensdag 21 juni 2017
Tijdstip: 18.00 uur tot ca 22.30 uur; binnenkomen kan vanaf 17.30 uur
Locatie: Kanexia, Prinses Marielaan 5, te Baarn. Dit is tegenover de achter-uitgang van het NS-station. Parkeren: niet op de oprit, maar gratis bij het NS-station of bij restaurant De Generaal, op nog geen 4 minuten loopafstand
Aantal deelnemers: max 25
Kosten: 45 euro, incl. koffie, kruidenthee, versnaperingen en wat lekkers bij de gezamenlijke maaltijd.
Betaling: Je kunt ter plekke contant betalen. Je mag het bedrag ook per bank overmaken. Het rekeningnummer daartoe ontvang je bij de bevestigingsmail, die je krijgt na je aanmelding.
NB: Je ontvangt 5 euro korting op deze viering wanneer je ook deelneemt aan het weekend van 17 en 18 juni of aan de workshop in het weekend van 23 t/m 25 juni.
Routebeschrijving: zie de contactpagina
Aanmelden: Van te voren via de contactpagina
NB:  Na je aanmelding ontvang je een “officiële” bevestiging met oa de betalingsgegevens en verdere praktische informatie

Meenemen:
*Een picknique maaltijd
*Een kleedje om buiten op te zitten
*Sokken / sloffen voor binnen
*Geschikte kleding / schoeisel voor buiten bij het vuur
en als je wilt:
*Iets persoonlijks, wat natuurlijk en brandbaar is, om aan de despacho of aan het vuur te geven (bloemen zijn altijd mooi en denk aan intenties van iets achter je laten, een dankbetuiging, een nieuw begin)
*Ceremoniële voorwerpen, of andere voor jou dierbare voorwerpen voor het gezamenlijke altaar. En natuurlijk om ook deze op te laden met de vernieuwende energie.
*Muziekinstrumenten voor bij het vuur
*Dona Marquesa heeft weer prachtige zelf geweven kleden en andere mooie voorwerpen bij zich, dus wat cash is wel handig.

Routebeschrijving: zie de contactpagina

Aanmelden:  Van tevoren via de contactpagina

Doña Marquesa is van 17 t/m 27 juni bij Kanexia.
Zie hier haar totale programma.

 

Aanmelden en meer info via de contactpagina

viering-zonnewende-zomer-viering