Inca Sjamaan Dona Marquesa Workshop Weef jouw Wereld

Kanexia Baarn

                 2 Workshops: 
               Weef jouw Wereld, 
         Traditionele weeftechnieken uit Qeros
               Zaterdag 23 mei
                  en 
          Mesa-feest: Jouw band met je mesa
              Zondagmiddag 24 mei      

Dona Marquesa_ - kopie

Met heel veel plezier kondigen wij deze 2 nieuwe workshops aan:

1 Weef-jouw-wereld, traditionele weeftechnieken uit Qeros

en

2 Mesa-feest, Jouw band met je mesa, Lees meer> 

NB: Update: Weef-jouw-wereld:  Op veler verzoek biedt Dona Marquesa tijdens haar laatste weekend in Nederland deze bijzondere workshop aan (die eerst van vrijdagavond t/m zondagmiddag was)  als 1-daagse workshop op zaterdag 23 mei! De deelnamekosten zijn daarmee verlaagd tot 150 euro. Lees meer > 

Mesa-feest:
Op de laatste dag van dit bezoek van Doña Marquesa aan Nederland bieden wij een unieke middag aan, speciaal voor Mesa-dragers, zondagmiddag 24 mei, van 13.00 tot 17.00 uur.

In een kring zullen de Mesa’s geopend worden en zal Doña Marquesa uitleggen hoe wij onze Mesa kunnen verzorgen, met Palo Santo, offers van wijn en een speciale blessing van haar dmv van een ‘Tupay’ (ontmoeting) tussen één van haar Kuya’s (mesa-stenen) uit Peru en een steen van jouw keuze uit de eigen mesa.
Daarna zal zij geassisteerd door Peter een speciale Mesa-despacho maken die ter afsluiting in een mooie ceremonie aan het vuur geofferd zal worden.
Neem muziekinstrumenten, bloemen en/of andere offers voor je Mesa en het vuur mee en natuurlijk je mesa en andere heilige objecten

Deelnamekosten: 55 euro

De nieuwe 1-daagse Weef-workshop op zaterdag 23 mei Weef jouw Wereld:

Doña Marquesa is, zoals alle vrouwen uit haar gemeenschap, een uiterst begaafde weefster. Weven is voor haar meer dan handwerk, het is een traditie van haar volk waarin zij haar verbinding met Pachamama eert.

Deze dag ga jezelf je een Huatana, een koord met kraaltjes, in de kleuren van de regenboog weven, of naar wens een Soga met een prachtig patroon vlechten. Een soga is een touw van wol waarmee bijvoorbeeld de last op de lama’s wordt vastgebonden. Ook het patroon waarmee deze soga’s worden gevlochten heeft een speciale betekenis. (Dit laatste is traditioneel meer ‘mannenwerk’)

We krijgen een demonstratie van Doña Marquesa van de manier waarop de vrouwen van Q’eros weven, in verbinding met Pachamama en de ñustas die voor het weven worden aangeroepen.

Daarna ga je een persoonlijk project kiezen om aan te werken: een Huatana (armband) of Soga (Touw) waarbij vervolgens persoonlijke instructie door Doña Marquesa gegeven zal worden, geassisteerd door Peter&Alice. Het is ook mogelijk om instructie in beide technieken te ontvangen maar dan zullen de projecten thuis afgemaakt moeten worden.
Er zal veel achtergrond informatie gegeven worden over de betekenis van de symbolen en kleuren in het weefwerk en de patronen van het vlechtwerk.

Deelnamekosten: 150 euro (inclusief alle materiaal, koffie/ thee en lichte snacks.

Doña Marquesa is een jonge medicijnvrouw, dochter van Don Alejandro Apaza Machacca en ingewijd tot Alto Mesayoq door haar tante, Doña Maria Apaza Machacca. Zij is geboren in de traditionele Q’ero-gemeenschap Kiko waar ze ook is opgegroeid. Door haar tante Doña Maria, laatste Alto Mesayoq van de Q’ero-gemeenschap, is Doña Marquesa aangewezen als degene die deze wijsheid van haar gemeenschap zal uitdragen, omdat de Apu’s, de hoge bergen van de Andes, haar als zodanig accepteren.

Praktische informatie:
Zaterdag 23 mei van 9.30 tot ca 17.30 uur
Deelnamekosten: 150 euro, inclusief alle materialen, koffie/thee en lichte snacks

Aanmelden voor beide workshops kan via de contactpagina of via onderstaande link:

[contact-form-7 404 "Not Found"]

————————————————————————————————————————

Doña Marquesa Apaza Flores zal tijdens deze workshop de weeftechnieken van haar volk, de Q’ero Natie van Peru, demonstreren. De deelnemers zullen de eenvoudigste technieken, zoals het spinnen van de lama-wol op een eenvoudige spintol en het maken van een ‘huatana’ (koord) tijdens deze workshop leren. Maar ook zal Doña Marquesa de diepere betekenis van de symbolen in de traditionele kleden van haar cultuur uitleggen en gebruiken om de deelnemers bepaalde helingen en inwijdingen te doen ervaren.

Doña Marquesa is een jonge medicijnvrouw, dochter van Don Alejandro Apaza Machacca en ingewijd tot Alto Mesayoq door haar tante, Doña Maria Apaza Machacca. Zij is geboren in de traditionele Q’ero-gemeenschap Kiko waar ze ook is opgegroeid. Door haar tante Doña Maria, laatste Alto Mesayoq van de Q’ero-gemeenschap, is Doña Marquesa aangewezen als degene die deze wijsheid van haar gemeenschap zal uitdragen, omdat de Apu’s, de hoge bergen van de Andes, haar als zodanig accepteren.

Peter&Alice van Terra Sacra waren eind Maart in Peru om training te krijgen voor deze workshop zodat zij Doña Marquesa nu kunnen begeleiden en assisteren.

Programma:
Vrijdag 22 Mei Introductie aanvang 19.00
We beginnen met een speciale ‘Hoocha’ despacho waarbij we verbinding maken met een prachtige tempel in de omgeving van Cusco, gewijd aan Machaque, de slang. Deze despacho helpt ons onze zware energie van het dagelijks leven achter ons te laten en ‘schoon’ aan het ontwikkelen van onze creativiteit te beginnen.

Zaterdag 23 Mei
Workshop 9.30 – 12.30 uur
Demonstratie van Doña Marquesa van het opzetten van een nieuw weefwerk, waarbij een traditionele ceremonie wordt gehouden om Pachamama’s zegen en bescherming van het weefwerk te vragen.
Instructie in het werk met de “Pushka”, de eenvoudige spintol waarmee alle fijne alpaca-wol wordt gesponnen. Instructie in het spinnen van grovere draden op een stok, voor het vervaardigen van sofa’s” , touwen waarmee o.a. de last op de lama’s wordt gebonden.
Lunch 12.30 – 13.30 uur

Workshop 13.30 – 17.00 uur
Kiezen van persoonlijk project: Huatana (armband) of Soga (Touw) waarbij vervolgens persoonlijke instructie door Doña Marquesa gegeven zal worden, geassisteerd door Peter&Alice.
Er zal veel achtergrond informatie gegeven worden over de betekenis van de symbolen en kleuren in het weefwerk. Zelfs het patroon waarmee de touwen gevlochten worden hebben betekenis.

Zondag 24 Mei
Workshop 9.30 – 12.30 uur
Vervolg persoonlijk project. Leren van de traditionele liedjes. Verhalen uit de tradities in Q’eros en het leven van de vrouwen.

Lunch 12.30 – 13.30 uur
Workshop 13.30 – 16.30 uur
Afronden van het persoonlijk project. Leren van het traditionele liedje waarmee de oogst wordt gevierd,  het Q’ero “carnaval”,  Leren van de Dans

Vuurceremonie en afsluiting 16.30 – 18.30 uur
Na het ceremoniële gedeelte waarin de despacho’s worden geofferd zullen we zingen en dansen om het vuur.
Voor de Vuurceremonie mag je gratis één introducé uitnodigen. Wil je meer mensen uitnodigen dan zijn de kosten 7, 50 euro pp

Deelnamekosten: 325 euro.  Inclusief alle materiaal, koffie, thee en snacks
Lunch niet inbegrepen

Aanmelden via de contactpagina of via onderstaande link:

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Doña Marquesa is in Baarn van vrijdag 15 mei t/m zondag 24 mei.
Voor haar totale programma zie Doña Marquesa in Baarn