Bijeenkomsten-Buteyko-Methode-Ademhalings-Workshop

Kanexia Baarn

 Workshop Buteyko-Methode
Ademhalings-Workshop

door Masha Anthonissen-Kotousova

Elke les duurt 1,5 uur

Eerstvolgende Buteyko-cursus:
Op Zaterdag 18 januari 2020 om 13.00 uur: Start nieuwe Buteyko-ademhalingscursus van 5 lessen.
De 5 lessen zijn op zaterdag 18 januari, zondag 19 januari, zondag 26 januari, zondag 2 februari en zondag 9 februari 2020

 

Een cursus voor een gezond leven, door een lichte ademhaling.

wit-veertje_buteyko-cursus_baarn_ademhaling_masha

Een gezond leven door een lichte ademhaling.
Een oude wijsheid van de Samoerai-vechters leert dat je zodanig rustig moet ademen dat een donsje of veertje voor je neus niet beweegt door je ademhaling.

Probeer het maar eens.
Of doe je vinger onder je neus. Als je voelt hoe de lucht stroomt, regel je adem dan zo, dat je deze niet meer voelt. De ademhaling van een gezond mens in rusttoestand is niet te horen en is amper te zien. Als dat niet het geval is, dan is sprake van hyperventilatie.

En sowieso nooit door je mond, maar door je neus ademhalen.

Bijna niemand is zich bewust van het feit dat hij of zij teveel of te diep ademhaalt. Dat is jammer want een te diepe ademhaling kan op sluipende wijze je gezondheid schaden. Klachten kunnen zijn: neusverstopping, allergie, astma, bronchitis, hoge bloeddruk, spijsverteringsproblemen, stress, onverklaarbare angsten, paniekaanvallen, vermoeidheid, slapeloosheid, snurken en slaap-apneu.

Met de Buteyko-ademhalingsmethode herstel je bij jezelf een rustige, ontspannen en natuurlijke ademhaling. Het neemt zodoende de oorzaak van je klachten weg.

Tijdens de cursus krijgt je een goed inzicht in de relatie tussen chronische hyperventilatie en zogenaamde “welvaartsziekten”. Je zult ontdekken wat er in je lichaam gebeurt wanneer je ademhaling te diep wordt en hoe het herstel van chronische ziekten verloopt bij toepassing van de Buteyko-methode.

De lessen worden gegeven door Masha Anthonissen-Kotousova. Zij is in Rusland afgestudeerd bij Professor Buteyko en geeft sinds 1988 Buteyko-cursussen.

 

buteyko-methode_astma_allergie_hooikoorts_verstopte-neus_chronische-bronchitus_-masha-kotousova_kanexia_baarn_cursus

 

Over Buteyko in het kort:
Astma, chronische bronchitis, COPD, allergie, hooikoorts, een verstopte neus, snurken, slaap-apneu, koude handen en voeten, hoge bloeddruk, chronische vermoeidheid, spanning, spierpijn, paniekaanvallen – deze en nog andere aandoeningen waarvan de meeste als chronisch worden gezien, verminderen en verdwijnen dankzij de Buteyko-methode.

De methode is ontwikkeld door de Russische arts Dr. K. Buteyko die heeft bewezen dat mensen met deze klachten een chronische vorm van hyperventilatie hebben.

De methode bestaat vooral uit simpele oefeningen die de ademhaling normaliseren.

Deze oefeningen laten je binnen enkele minuten benauwdheidsaanvallen bij bronchiale astma, een verstopte neus, hoestbuien en allergische verschijnselen opheffen. Bovendien zorgt de methode ervoor, dat deze symptomen uitblijven.

De Buteyko-methode normaliseert de stofwisseling geleidelijk aan en versterkt de immuniteit, waardoor de ziekte verdwijnt (stabiele remissie).

Diepe ademhaling
Bovenmatige longventilatie leidt tot verstoring van de stofwisseling, verstoring van de immuniteit en tot het ontstaan van allergie. Om deze verstoringen te compenseren ontwikkelt het lichaam beschermende reacties, waarvan bronchiale astma het meest treffende voorbeeld is.

De Buteyko-methode is een natuurlijke geneeswijze die zonder medicijnen binnen enkele minuten benauwdheidsaanvallen bij bronchiale astma, een verstopte neus, hoestbuien en allergische verschijnselen opheft. Bovendien zorgt ze er voor dat deze symptomen uitblijven.

De Buteyko-methode normaliseert de stofwisseling geleidelijk aan en versterkt de immuniteit, waardoor de ziekte verdwijnt en de gezondheid herstelt.

Ziekten verdwijnen
Het is gelukt om de oorzaak op te sporen van de meest voorkomende aandoeningen van longen en bronchiën, hart en bloedvaten, het hormonale systeem en het zenuwstelsel.
Gebleken is dat deze aandoeningen direct of indirect verbonden zijn met diepe ademhaling. Als de ademhaling wordt genormaliseerd, verdwijnen deze ziekten. De Russische fysioloog en arts Konstantin Buteyko heeft een trainingsprogramma gecreëerd waarmee mensen hun ademhaling kunnen normaliseren. Dit is de Buteyko-methode.
De methode wordt in de Russische geneeskunde sinds 1985 officieel toegepast. De laatste jaren is de methode dankzij de hoge effectiviteit in de hele wereld bekend geworden.

masha_kotousova_buteyko_kanexia_

Masha Anthonissen-Kotousova is de enige Buteyko-specialist in Nederland die door Professor Buteyko zelf in Rusland is opgeleid.
Sinds oktober 1988 geeft zij regelmatig Buteyko-cursussen aan zieke en gezonde mensen.
Masha is de vertegenwoordiger van de Buteyko Kliniek van Moskou in Nederland. Zij introduceerde in 1998 de Buteyko-methode in Nederland.

De Buteyko-Methode-cursus heb ik zelf bij Masha gevolgd en ik ben er heel enthousiast over.  Daarom ben ik heel blij dat Masha deze cursus nu ook in Baarn geeft. Masha is echt een fantastische teacher.

De Buteyko-methode leer je in 5 lessen van elk 1,5 uur.
Na circa 2 maanden is er een terugkomdag.
Lees meer >

Literatuur:
Masha Anthonissen-Kotousova heeft dit boek geschreven: “Leef Gezond, Adem Rustig. Astma te lijf met de Buteyko-methode”. De prijs is 9,99 euro

buteyko-methode_cover-boek-masha_leef-gezond-adem-rustig

Meer informatie lees je op de website van Masha: achtergronden buteyko-methode


Dokter Konstantin Pavlovich Buteyko:

“…Ik veronderstelde al vroeg dat diepe ademhaling de oorzaak is van zo’n 150 aandoeningen. Maar het zoeken naar bewijzen en ook het uitvoeren van eigen experimenten vond later plaats. De lezer moet niet schrikken, ik pretendeer niet, dat ik de oorzaak van alle ziekten heb gevonden, want de hedendaagse geneeskunde kent meer dan 30.000 ziekten. Maar zo’n 150 daarvan kan ik zeer gegrond classificeren als één ziekte: diepe ademhaling.

Vele jaren praktiseren met de methode van “wilskrachtige normalisering van de ademhaling” bewijzen de juistheid van dit idee. Daarom vind ik de hedendaagse preventie en behandeling van deze ziekten verschrikkelijk. Die behandelingswijze is namelijk gericht op de verwijding van bloedvaten en bronchiën en op vergroting van de ademhaling. Als gevolg daarvan wordt de ziekte chronisch…”


Diepe ademhaling

Bovenmatige longventilatie leidt tot verstoring van de stofwisseling, verstoring van de immuniteit en tot het ontstaan van allergie. Om deze verstoringen te compenseren ontwikkelt het lichaam beschermende reacties, waarvan bronchiale astma het meest treffende voorbeeld is.

De Buteyko-methode is een natuurlijke geneeswijze die zonder medicijnen binnen enkele minuten benauwdheidsaanvallen bij bronchiale astma, een verstopte neus, hoestbuien en allergische verschijnselen opheft. Bovendien zorgt ze er voor dat deze symptomen uitblijven.

De Buteyko-methode normaliseert de stofwisseling geleidelijk aan en versterkt de immuniteit, waardoor de ziekte verdwijnt.


Kern van de Buteyko-Methode:

De methode van “wilskrachtige vermindering van diepe ademhaling” bestaat uit het geleidelijk verminderen van de diepte van de ademhaling. Dit wordt bereikt door een wilskrachtige (bewuste, maar niet gewelddadige) geleidelijke vermindering van de uitwendige ademhaling tot de norm, door ontspanning van de spieren die de ademhaling mogelijk maken (het middenrif).


De Workshop:

Het belangrijkste onderdeel van de cursus is het leren van de ademhalingsoefeningen.
Deze oefeningen stellen je in staat om je ademhaling te normaliseren. Hierdoor zullen symptomen zoals benauwdheid, kortademigheid, hoestbuien, verstopte neus, hooikoorts, allergie-aanvallen, paniek-aanvallen en spanning verminderen en verdwijnen.
Je wordt beter geconcentreerd, energieker en de zuurstofopname wordt verbeterd.

De cursus wordt in een groep gegeven. Je kunt dan zien, hoe de methode ook bij anderen werkt.

Tijdens de cursus krijgt je een goed inzicht in de relatie tussen chronische hyperventilatie en zogenaamde “welvaartsziekten”. Je zult ontdekken wat er in je lichaam gebeurt wanneer je ademhaling te diep wordt en hoe het herstel van chronische ziekten verloopt bij toepassing van de Buteyko-methode.

Vijf lessen:
Om de Buteyko-methode te leren, is een cursus van vijf lessen van 1,5 uur nodig die over vijf dagen dienen te worden verspreid. Het is onmogelijk om nog sneller de methode te leren, want de sterkte van de training kan pas geleidelijk aan worden opgevoerd naarmate je je de methode eigen maakt.

Op de eerste dag bestudeer je je  ademhaling en leer je de ademhaling rustiger te maken door de juiste houding. Je begint te leren hoe je het middenrif kunt ontspannen, daardoor kun je sommige symptomen van je ziekte al opheffen.

Op de tweede dag leer je hoe je de ademhaling door het ontspannen van het middenrif kunt verminderen. Je leert de lichte mate van de training, zodat je ademhaling rustig en regelmatig blijft en je leert steeds beter hoe je de symptomen van je ziekte, zoals benauwdheid, kortademigheid, verstopte neus, allergie- of hooikoortsaanvallen, hoofdpijn, angina pectoris aanvallen, hoestbuien, paniek-aanvallen etc. kunt opheffen door deze training.

Vanaf de derde dag begin je de sterkere mate van het trainen te leren om de gezondheid te herstellen en de sterkte van de training wordt op de vierde en vijfde dag geleidelijk aan opgevoerd. Bij dit proces word je door Masha aandachtig geobserveerd om mogelijke fouten te corrigeren.

In het begin leer je zittend. Vervolgens train je ook bij lichamelijke inspanning. Na afloop van de cursus train je zelfstandig en word je zo nodig via telefoon of per email begeleid. Twee à drie maanden na de cursus vindt een terugkombijeenkomst plaats.

Hoeveel tijd per dag wordt getraind, is afhankelijk van je gezondheidstoestand en de geplande snelheid van herstel. De meeste mensen worden in het begin geadviseerd om de Buteyko-ademhalingstechniek alleen toe te passen wanneer de symptomen van hun ziekte ontstaan, om deze op te heffen. Vervolgens wordt geadviseerd om gemiddeld 40 minuten per dag te trainen, 2 x 20 minuten. De training kan ook tijdens gewone dagelijkse activiteiten uitgevoerd worden, zoals wandelen, huishoudelijke activiteiten, TV kijken, autorijden enz.

Een regelmatige Buteyko-training stelt de mens in staat om de ademhaling te normaliseren en een goede en stabiele gezondheid te bereiken.

 

Wetenschappelijk en wereldwijd:
Buteyko was een eminent, maar controversieel figuur in de Russische geneeskunde. De wetenschappelijke elite respecteerde hem om zijn genialiteit en waarnemingsvermogen. Hij leverde vele belangrijke bijdragen aan de Russische Academie van Medische Wetenschappen en het Russische ruimtevaarts- en atletiek programma. Hij overleed op 2 mei 2003 en liet honderdduizenden dankbare patiënten achter. Door zijn onderwijs, training en begeleiding heeft hij ervoor gezorgd dat uiteindelijk miljoenen mensen een drastische verbetering in hun gezondheid en welzijn ervaren.

In de 90-er jaren werd de Buteyko-methode geïntroduceerd in Australië, Nieuw Zeeland en Groot-Brittannië, de landen met het hoogste percentage astmapatiënten ter wereld.

Wetenschappelijke testen van de Buteyko-methode bij bronchiale astma zijn o.a. verricht: in 2002 te Glasgow, Groot Brittannië en in 2003 in het Gisborne Hospital, Nieuw Zeeland. De onderzoeken demonstreren dat de behoefte aan bronchiënverwijdende medicijnen bij astmapatiënten dankzij de Buteyko-methode al binnen een week gemiddeld met 90% daalt.

Sinds het schooljaar 2007 – 2008 is de Buteyko-methode ingevoerd op de middelbare scholen van Glasgow (Schotland) als een algemeen studieprogramma ter preventie van diverse aandoeningen bij scholieren (bronchiale astma, allergie, frequente verkoudheden, verhoogde psychische opwinding).

“GINA (The Global Strategie for Asthma Managerment and Prevention) 2008” verleent toestemming aan gezondheidsspecialisten in Groot-Brittannië om de Buteyko-methode aan te bevelen, verklarend dat de methode “mag worden beschouwd als hulp om astmasymptomen te beheersen”. GINA rangschikt de klinische onderzoeken naar de Buteyko-methode met een “B” classificatie, dit betekent dat hoog deugdelijke ondersteunende klinische onderzoeken beschikbaar zijn. Geen enkele andere complementaire therapie heeft z’n degelijke bevestiging voor behandeling van astma.

buteyko-logo_masha-kotousova_kanexia

Praktische informatie: 
Locatie: Kanexia, Prinses Marielaan 5, 3743 JA Baarn
Data en tijden: Zaterdag 18 januari 2020 om 13.00 uur: Start nieuwe Buteyko-ademhalingscursus van 5 lessen.
De 5 lessen zijn op zaterdag 18 januari, zondag 19 januari, zondag 26 januari, zondag 2 februari en zondag 9 februari 2020
De lessen duren ongeveer anderhalf uur en beginnen om 13.00 uur
Na circa 2 maanden is er een terugkomdag
Een half uur voor aanvang is de zaal open en staat de thee voor je klaar.
Deelnamekosten: 275 euro, incl. uitgebreide lesmap en kruidenthee. Advies en begeleiding na de cursus is gratis, inclusief de terugkomdag
Aantal deelnemers: max 15
Aanmelden: via de contactpagina.
Na je aanmelding ontvang je de betalingsgegevens en verdere praktische informatie
Route: zie hiertoe de contactpagina